ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Декарбонизацията на енергетиката през следващите 3-4 десетилетия не е пряко свързана с наличието на АЕЦ – проучване

19.07.2018

Може ли ядрената енергия значително да допринесе за декарбонизацията на американската енергийна система през следващите три или четири десетилетия?

 Това е въпросът, който си задават учени от департамента за инженерни и обществени науки на университета „Карнеги Мелън“.
Трудът е публикуван в Бюлетин на Националната академия на науките (PNAS).

Екипът е проучил настоящите атомни електроцентрали на САЩ, които основно са с реактори с лека вода.
В продължение на три десетилетия, близо 20% от електроенергията в страната идва от тези реактори. Но централите остаряват и стойността за поддръжката им ги прави все по-неконкурентоспособни на сегашните пазари.

На мястото на реакторите с лека вода, учените са разгледали и възможност за разработване и разполагане на малки модулни реактори. Екипът е стигнал до извода, че предвид настоящата пазарна ситуация и политика в рамките на околната среда, перспективите за тях също не изглеждат добре.

В заключение екипът стига до извода, че всички, за които е важна промяната на климата, трябва да са дълбоко загрижени, че САЩ изглежда се готвят на практика да загубят атомната си енергия и по-този начин част от надеждната си нисковъглеродна енергия през следващите няколко десетилетия.

Източник: https://engineering.cmu.edu/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари