ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейският съд за обща юрисдикция отхвърли австрийския съдебен иск във връзка с АЕЦ „Hinkley Point C”

16.07.2018

Съдът с обща юрисдикция (Общия съд на Европейския съюз) отхвърли на 11 Юли 2018 година претенцията на Австрия, която поиска да се отмени решението на Европейската комисия да одобри държавната помощ за планираното изграждане на атомна електроцентрала „Hinkley Point C“ във Великобритания, пише „World Nuclear News“.

 

Британското правителство даде на АЕЦ „Hinkley Point C“ гаранция във формата на договор за разлика (гарантирана продажна цена на електрическа енергия от нови енергийни блокове), обезщетение в случай на ранното затваряне на блоковете по политически причини, както и гаранции по заеми.
Европейската комисия одобри тези условия.

Австрия подава жалба до европейския съд на 6 юли 2015 г., с която иска да се отмени решението на Европейската комисия, тъй като не счита ядрената енергетика за новаторска технология, която заслужава държавна помощ.

Впоследствие Австрия беше подкрепена от Люксембург, а Европейската комисия бе подкрепена от Великобритания, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Франция.

В решението си Съдът с обща юрисдикция отхвърля твърденията на Австрия: „Комисията не е сбъркала в това, че Великобритания има право да определи развитието на ядрената енергетика като обективна цел за обществения интерес, но тази цел не се споделя от всички държави-членки на ЕС.“

Съдът добави, че всяка държава, която е част от Европейския съюз, има право да избере за себе си предпочитани източници на енергия.

Решението на съда с обща юрисдикция може да бъде обжалвано в най-висшия съд на Съда на Европейските общности в срок от два месеца.

Източник: http://www.atominfo.ru/newss/z0826.htm

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари