ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първите изследвания в рамките на световния меганаучен проект FAIR започват през тази година

14.07.2018

През 2018 година учените планират да проведат първите изследвания в рамките на уникалния световен меганаучен проект FAIR (Център за изследване на йони и антипротони в Европа).

 

Проектът ще позволи да се анализира формирането и развитието на Вселената.
Това съобщи за ТАСС специалният представител на „Росатом“ по международните и научно-технически проекти Вячеслав Першуков.
„Росатом“ участва в начинанието заедно с Курчатовския институт.

Проектът е за създаване на изследователски комплекс на базата на уникален многоцелеви ускорител.
Около 3000 изследователи от целия свят ще провеждат в центъра експерименти за изучаване на фундаменталните свойства и структурата на материята и ще изследват еволюцията на Вселената от момента на зараждането й.

FAIR се изгражда в Дармщат (Германия). Делът на страните участнички в проекта е: Германия -70,23%, Русия – 17,45%, Индия – 3,53%, Франция – 2,65%, Полша – 2,33% и т.н.

Във връзка със задържането и оскъпяването на деиностите по капиталното строителство срокът за изграждане и въвеждане в експлоагация на FAIR е изместен за 2025 година.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/smi-about-industry/ervye-issledovaniya-v-ramkakh-mirovogo-megasayens-proekta-fair-proydut-v-2018-godu/?sphrase_id=389240

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари