ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бангладеш – BAERA издаде лицензия за изграждане на втори енергоблок на АЕЦ „Рупур”

12.07.2018

Бангладешкият регулатор в областта на атомната енергия (BAERA) издаде на 8 юли 2018 г. на Комисията по атомна енергия на Бангладеш лицензия за проектиране и изграждане на Втори енергоблок на АЕЦ „Рупур“, която се строи по руски проект.

 

 

Документът потвърждава безопасността на проекта и дава разрешение за началото на строителството на Втори енергоблок.

„Инженеринговата компания „АСЕ“ като основен изпълнител на строителството на централата изпълнява всички задължения по изграждането на АЕЦ „Рупур“. В момента продължава строителството на Първи енергоблок, а през юли 2018 г. се планира изливането на бетона в плочата на основана на реакторното отделение на Втори енергоблок“, отбеляза ръководителят на инженерно подразделение на „Росатом“ Валерий Лимаренко.

Строителството на Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ започна през ноември 2017 г. В момента на строителната площадка се провеждат дейностите по изграждане на стените на реакторното отделение, армирането на стените на сградата на реактора и фундаментната плоча на спомагателното реакторно отделение, започнаха дейностите по укрепване на почвата на изпарителната кула и пр.

Строителството на АЕЦ „Рупур“ се осъществява съгласно междуправителствено руско-бангладешко споразумение за сътрудничество от 2 ноември 2011 г.

На 25 декември 2015 г. бе подписан рамков договор за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на два енергоблока на централата с реактори ВВЕР с мощност 1200 мегавата на площадката Рупур на 160 км от столицата Дака.

За АЕЦ „Рупур“ е избран руският проект, който има прототип в лицето на Нововоронежката АЕЦ 2. Той е от поколение „3 плюс“ и напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/poluchena-litsenziya-na-sooruzhenie-energobloka-2-aes-ruppur-bangladesh/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари