ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На TEPCO ще му се наложи да изплати около 60 милиарда долара компенсации до април 2013 година

05.10.2011

На оператора на авариралата японска АЕЦ “Фукушима-1” компанията TEPCO до април следващата година ще се наложи да изплати компенсации за вреди в размер 59 милиарда долара. Такива разчети е представил на премиера на страната специално създаденият комитет за изучаване на начина на управление и финансовото състояние на ТЕРСО.

 

Тази сума включва компенсации за селското, горското, рибното стопанство и туризма от 34 милиарда долара за изплащане на загуби на бизнеса и 25 милиарда долара за принудителната евакуация на населението.

 

Тази сума може да се увеличи за сметка за разходите за дезактивация на почвата. В тези разчети също не са включени 19,47 милиарда долара, които компанията ще се наложи да похарчи за пълното спиране на реакторите на авариралата централа.

 

За да осигури тези суми ТЕРСО трябва в продължение на 10 години да съкрати разходите си с 33,5 милиарда долара. В продължение на три години да разпродаде имущество на стойност 9,3 милиарда долара. За съкращаване на разходите компанията ще трябва да уволни 14 % от своите сътрудници или около 7500 души. За всички останали ще стане неизбежно намаляването на заплатите с 20 % в продължение на 10 години.

 

Въпреки всичко това, ако ТЕРСО не успее да пусне в експлоатация спрените за профилактичен ремонт ядрени реактори, още през следващата година ще му бъде много трудно да свърже двата края. През 2012 г. недостигът на средства ще бъде около 3,8 милиарда долара, а след 20 години ще превиши 105 милиарда долара.

 

Компанията вижда изход от положението чрез повишаване на продажните цени на електроенергията, обаче държавата не е съгласна с такова преливане на средства на гърба на обикновените потребители.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19