ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна ще дострои Трети и Четвърти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ с помощта на чешката компания Skoda JS.

10.07.2018

Министерството на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна съобщи, че Правителственият комитет по въпросите на икономическата, финансовата и правната политика, развитието на горивно-енергийния комплекс, инфраструктурата, отбраната и правоохранителната дейност е одобрил технико-икономическата обосновка (ТИО) за довършване строежа на двата енергоблока.

 

Стойността на дейностите възлиза на близо 72,5 милиарда гривни (около 2,4 млрд. евро).

След като през 2015 г. договорът за строеж на двата енергоблока с Русия бе разтрогнат, единственият вариант за дострояването им в най-кратки срокове при минимални загуби е да се използват реактори ВВЕР-1000, произведени от Skoda JS (Чехия).
Предвижда се монтажа на турбини, произведени от „Турбоатом“ и генератор на компанията „Електротяжмаш“.

Мощността на двата енергоблока ще бъдe 2200 MW, а годишното производство на електроенергия от тях – 16,226 млрд. kWh.
Срокът за построяване е 84 месеца от началото на работите, а предполагаемото въвеждане в експлоатация на 3 блок е през 2025 година.

Нивото на изпълнение на строителната част в момента на прекратяване на договора на Трети енергоблок е 75%, а на Четвърти енергоблок – 28%.

В началото на ноември 2017 г. украинската ядрена компания „Енергоатом“ получи от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и от Индустриалната търговска банка на Китай (ICBC) предложение за предоставяне на кредитни средства за завършване на строителството на двата енергоблока на Хмелницката АЕЦ.

Подробности на: https://economics.unian.net/energetics/10177880-dostroyka-energoblokov-haes-pravitelstvennyy-komitet-odobril-teo-s-cheshskimi-reaktorami.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари