ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Двама от големите в ядрения бизнес (Франция и Westinghouse) губят интерес към изграждането на АЕЦ в Полша

06.07.2018

„Интересът на френските компании и на американската Westinghouse към строителството на атомни електростанции в Полша намалява заради отсъствието на политическо решение и заради активното развитие на атомните проекти в други страни“, заяви в хода на заседанието на парламентарната група по ядрена енергетика Йозеф Соболевски, директор на департамента по ядрена енергетика към министерство на енергетиката на Полша.

По думите му, полската ядрена програма се реализира, площадките са определени и всичко зависи от решението на властите. „Ако в следващите три години не вземем решение за строителство на АЕЦ, можем да забравим за атома в Полша“, добави Соболевски, като подчерта, че пакетът от екологични обследвания, необходими за избор на площадка, трябва да бъде готов до края на следващата година.
Той отбеляза, че решението за строителство на АЕЦ трябва да се приеме бързо, защото в света започва бум на ядрената енергетика и французите, например, след като са подписали договор за строителство на 6 енергоблока с Индия, са престанали да се интересуват от полските атомни проекти.

Според Соболевски е намалял интересът към атома в Полша и от страна на Westinghouse. „Хората разбраха, че ако искаме да повлияем върху понижаването на емисиите на Сo2, е необходимо да се развива ядрена енергетика. Европа е в края на опашката именно благодарение на такива идеи като ВЕИ“, коментира Соболевски.

Източник: http://biznesalert.pl/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари