ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – През тази година правителството ще поиска от регулаторните органи лицензия за изграждане на АЕЦ „Пакш-2”

25.06.2018

„През тази година акцентът в проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 се поставя върху заявката за получаване на разрешение за строителството на АЕЦ и сградите на строително-монтажната база“.

 

Това заяви държавният секретар, отговорен за проекта Атила Асоди в град Пакш.

Той посочи, че в съответствие с EPC договора проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация са задача на основния изпълнител, но според унгарския закон, за лицензирането и изпълнението на свързаните с това изисквания отговаря възложителят – т.е. проектната компания АЕЦ „Пакш-2“.
Затова тя ще проучи документацията, подготвена от руската страна и ако всичко бъде наред, ще я представи в Държавното ведомство по атомна енергия (ОАН).

Според графика това ще стане през тази година. „Ведомството има 15 месеца, за да излезе с решение“, обясни Асоди. Той добави, че в целия свят се строят нови атомни енергоблокове, защото АЕЦ са способни да произвеждат най-голямо количество електроенергия без изпускане на въглеродни газове в атмосферата и около една четвърт от електроенергията в ЕС е от АЕЦ. Асоди информира, че съдебната процедура, която бе възбудена заради това, че Австрия оспори решението на Европейската комисия за държавната помощ за АЕЦ „Пакш“ 2, навлиза в решителна фаза.

„Унгарското правителство ще се застъпи за това Европейският съд да остави в сила решението на Европейската комисия“, подчерта Асоди. По думите му това ще бъде дълъг процес, който може да трае до две години, но това не пречи на проекта и работата може да продължи.

Източник: http://www.telepaks.net/2018/06/20/kulcsfontossagu-a-letesitesi-engedely-a-paks-ii-projektben/

Tags: , ,

2 Responses to Унгария – През тази година правителството ще поиска от регулаторните органи лицензия за изграждане на АЕЦ „Пакш-2”

  1. Росен on 25.06.2018 at 0:26

    Ааааа, трябва да е „регулаторните оРгани“ в заглавието ;)

  2. Красимир Христов on 25.06.2018 at 22:03

    Благодаря, поправено е.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари