ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CNNC създава университет за подготовка на специалисти по ядрена енергетика и технологии

24.06.2018

Пекин планира да създаде още един университет по ядрени технологии, за да отговори на хроничния недостиг на квалифицирани кадри в тази област.
Страната се опитва да развива ядрената индустрия с цел да намали зависимостта си от въглища, което означава задоволяване на нуждите и от подготвени специалисти.

 

Китайската държавна China National Nuclear Corporation (CNNC) подписа стратегическо споразумение за сътрудничество със северния китайски мегаполис Тянцзин, което включва основаване на университет с магистърски и докторантски програми.

Само 20% от 2300 завършили студенти, които се наемат от CNNC имат специализация, свързана с ядрената индустрия, заяви Ван Ган, директор на Китайския институт за ядрена енергия, който е основният изследователски център на CNNC.

Китай се стреми да достигне 58 GW инсталирани ядрени мощности до 2020 година.

Въпреки бързо растящото енергийно потребление, ядрената енергия осигурява само 3% от общата енергия в страната. В момента в Китай се строят 19 ядрени енергоблока, съобщават местни медии.

Подробности на: http://www.scmp.com/news/china/society/article/2151693/china-open-university-tianjin-train-workers-nuclear-power

Tags: , ,

One Response to CNNC създава университет за подготовка на специалисти по ядрена енергетика и технологии

  1. Сергей Смирнов on 24.06.2018 at 16:55

    „Въпреки бързо растящото енергийно потребление, ядрената енергия осигурява само 3% от общата енергия в страната. В момента в Китай се строят 19 ядрени енергоблока, съобщават местни медии“.

    Согласно данным, приводимым МААЕ – почти 4% (3,94%).
    https://www.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=CN

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари