ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Белгия е регистриран инцидент с изключване на пожарните помпи в АЕЦ

18.06.2018

Инцидентът при спирането на помпите в системата за пожарогасене регистриран във втори блок на АЕЦ Тианж в Белгия е от първо ниво според международната скала за ядрени събития, където седмото ниво е най-високо. Няма заплахи за околната среда и персонала, предаде агенцията за ядрен контрол AFCN, съобщава РИА Новости.

 

Според съобщението, публикувано в петък, инцидентът е фисиран още на 7 юни.
„Помпите в противопожарната система на Tianzh-2 бяха едновременно недостъпни, този инцидент беше класифициран на ниво 1 от скалата INES, което не се отрази на безопасността на персонала, на населението, а също и околната среда“, съобщава агенцията.

Противопожарната система е снабдена с две помпи за водоснабдяване, като условията на работа изискват поне една от тези помпи да е достъпна по всяко време.

„В хода на планираното изпитание, за да се провери правилното функциониране на една от двете помпи на противопожарната система, другата помпа започнала да работи нещатно, което ще попречи на правилното извършване на изпитанието.
“ За да реши този проблем, служителят, водещ тестването е поискал да се направи помпата програмно недостъпна.
„В резултат на това никоя от помпите не е била в готовност за пускане. Работните условия не са били наблюдавани по време на изпитанието, а проблемът е бил фиксиран след приключването му „, съобщи агенцията.

След анализа това събитие бе класифицирано на ниво 1 от скалата на INES (Международна скала за ядрени събития).
Първоначалната класификация бе определена на ниво «0», но после беше повишена до първо ниво „поради неадекватна дейност от страна на обслужващия персонал, а не поради доказан технически проблем“.

„Това събитие не е засегнало нито здравето на служителите, нито състоянието на околната среда“, се казва в съобщението.

Източник: https://ria.ru/world/20180615/1522828416.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари