ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изборът на руски проект за дострояването на 3 и 4 блокове на Хмелницката АЕЦ в Украйна се основава на прагматизма

04.10.2011

Изборът на руската реакторна установка В-392 за дострояване на трети и четвърти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ се базира на прагматизма. Това заявява пред Украинската независима информационна агенция Новости (УНИАН) вицепрезидентът на НАЭК «Энергоатом» по ремонтите и заводското производство Владимир Пышный.

Според него, взимайки решение за прилагане на руския проект, Минтопэнерго и НАЭК са изхождали от това, че за технологята ВВЕР, която вече дълго време се използва в Украйна е налична цялата необходима производствена и инженерно-техническа инфраструктура. Освен това, е отчетено, че този проект лесно се вписва в съществуващите конструкции на трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ.

«Ние разбираме, че не започваме от кръгла нула. Строителната готовност на рети блок е 75 %, а на четвърти – 27 % и е целесъобразно да се използват съществуващите конструкции» – отбелязва Пышный.

По неговите думи, немаловажна роля при избора на проекта е изиграло също и разбирането на логистичните проблеми за доставка на основното оборудване на блоковете – реакторните установки. Втази връзка, той отбелязва, че например в американския проект АП-1000 реакторната част се монтира от цели блокове, като някои единици от оборудването достигат до 800 тона. Доставката на такива детайли е възможна само по море, което в случая би било невъзможно, доколкото пристанищната инфраструктура на Украйна не е пригодена за приемане на такива голямогабаритни товари.

«Това е най-прагматичния подход, още повече, че такова едрогабаритно оборудване, като реакторните установки, произведени от западни компании,предполага транспортирането им с воден транспорт, доколкото железопътните линии на Украйна не позволяват да се извършват такива операции както поради тяхната маса, така и заради техните габарити. » – отбелязва вицепрезидентът.

Справка: Победител на международния конкурс за избор на типа на реакторната установка за строителството на трети и четвърти блок на Х АЕЦ през октомври 2008 стана руската компания «Атомстройэкспорт». В конкурса освен нея, участваха американската Westinghouse и южнокорейската KEPCO. Минтопэнерго утвърдила решението на междуведомствената комисия за признаване на победителя «Атомстройэкспорт», който представя проекта за реакторна установка В-392.

 

На 9 юни 2010 г. кабинетът на министрите на Украйна и правителството на Руската Федерация подписват рамково спораумение за дострояване на трети и четвърти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ.

В съглашението е заложено, че руската страна осигурява финансирането на проекта в обем, необходим за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на блоковете, в това число и за заплащане на услугите и стоките, които се доставят от РФ в Украйна.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари