ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – AREVA измести срока за предаване на трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуотто”

16.06.2018

Компанията TVO, възложител на строящия се във Финландия Трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ с реактор EPR съобщи, че е получила обновения график за изграждане на централата от консорциума AREVA/Siemens.

 

Според него, зареждането на горивото в активната зона на реактора ще стане през януари 2019 г. Енергийното стартиране е предвидено за май 2019 г., а началото на търговската експлоатация – за септември същата година.

В предишната версия на графика се предполагаше, че търговската експлоатация на енергоблока ще започне през май 2019 г. В съобщение на компанията се отбелязва, че горещата обкатка на Трети енергоблок е продължила 50 денонощия повече от планирания срок. Според резултатите, в близките месеци в енергоблока ще бъдат направени редица промени, включително в електрическата част и в автоматизираните системи за управление.

Първият бетон на АЕЦ „Олкилуото“ 3 бе излят през август 2005 г. Това ще бъде петият и най-голям ядрен реактор в страната и се очаква да осигурява около 10% от електроенергията на Финландия.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/06/14/86621

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари