ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След ITER – МААЕ обяви конкурс за разработване на материали за термоядрени реактори

15.06.2018

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) стартира надпревара за намиране на „иновативни начини за визуализиране, анализ и проучване“ на симулации на различни материали, които могат да бъдат използвани за изграждането на реактори за термоядрен синтез. Тези материали ще бъдат изложени на изключително високи температури и енергийни частици.

Кристиян Хил, ръководител на атомната и молекулната база за данни на МААЕ, отбеляза, че получаването на много висока температура в реактора е едно от необходимите условия за сливане.

„При такива високи температури – десет пъти по-високи от същината на нашето Слънце – материята съществува само като плазма, който трябва да бъде ограничен от магнитно поле, за да не се повреди стените на реактора“, каза той.

МААЕ съобщи, че резултатите от предизвикателството ще бъдат полезни за разработването на демонстративна централа за ядрен синтез. Тя трябва да покаже, че контролиран ядрен синтез може да произвежда нетна електроенергия и да бъде последната крачка преди изграждането на комерсиална термоядрена централа. Това ще е следващата стъпка след ИТЕР, който е най-големият експеримент за ядрен синтез и който се очаква да демонстрира до края на 2030 г., че термоядрената реакция може да бъде използвана за производство на нетна енергия. Мисията на ИТЕР не е да превръща тази енергия в електричество.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NN-IAEA-launches-challenge-on-materials-for-fusion-1106185.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари