ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в ядрената сфера

09.06.2018

На 8 юни в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на ядрената енергетика за близките десетилетия.
Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин.

 

Пакетът документи е подготвен в съответствие със съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин за развитието на стратегическо сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 година.

Настоящият пакет от споразумения е най-големият в историята на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера.
Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за сътрудничество по няколко високотехнологични проекта, които нямат аналози в световния ядрен отрасъл.

Подписването дава старт на мащабна програма от проекти за сътрудничество между Русия и Китай:

1. Съвместно изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „Тянван“ (Седми и Осми енергоблок). По този проект е подписан междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на блокове с реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото поколение „3 плюс“.

2. Серийно изграждане на АЕЦ с руски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на площадката на АЕЦ „Сюйдапу“ (Xudabao NPP) на два енергоблока по руски дизайн с реактори ВВЕР-1200.
Споразуменията предвиждат възможност за изграждане на още енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за изграждане на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600).
Подписано е междуправителствено споразумение и рамков договор. Руската страна, която има голям практически опит при създаване и експлоатация на бързи реактори, ще работи в частта доставки на конкретни елементи за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво.
Важно е да се отбележи, че проектът за CFR600 се разработва от китайските специалисти.

4. Доставка в Китай на партида руски радиоиотопни топлинни източници (ТБ). Подписан е договор за доставка на нова партида ТБ, които са елементи на радиоизотопните термоелектрически генератори (РИТЕГ) за нуждите на китайската лунна програма.

 

Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:
„Днес Русия и Китай са лидери в световната ядрена енергетика. Подписаните споразумения са най-доброто потвърждение на партньорските отношения с китайските приятели. Ще отбележа, че по време на дългото сътрудничество с нашите отдавнашни и надеждни партньори – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно управление на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме безпрецедентно ниво на доверие. Така на площадката на АЕЦ „Тянван“ вече реално имаме изработен формат за съвместно проектиране и изграждане на АЕЦ от руските и китайски специалисти. Продължаваме съвместно да изграждаме в Китай най-съвременните енергоблокове от поколение „3 плюс“. Освен това днес се договорихме за начало на изграждането на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме мащабни планове за развитие на сътрудничеството в ядрената сфера, при това не само в областта на АЕЦ с голяма мощност“.

 

За справка

В съответствие с подписаните договори руската страна ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключово оборудване за ядрения остров за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу“.
Пускането на Седми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ е планирано за 2026 г., а на Осми – за 2027 година. Пускането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу“ е планирано за 2028 година.

Най-големият проект на сътрудничеството между Русия и Китай в ядрената енергетика е АЕЦ „Тянван“. Генералният договор за изграждане на Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000 бе подписан през 1997 година, като през 2007 г. и двата блока бяха предадени за експлоатация на възложителя.
През  2010 година бе подписан следващият договор за реализирането на Трети и Четвърти енергоблок на централата.
С изграждането на всеки следващ енергоблок ефективността на сътрудничеството расте, като Трети и Четвърти енергоблок се строят, изпреварвайки графика – енергийният пуск на Трети енергоблок се състоя на 30 декември 2017 година, само 60 месеца след началото на строителството.
Сега тече подготовка за зареждане с ядрено гориво на Четвърти енергоблок. В началото на май тази година бе успешно завършен задължителният етап в програмата за подготовка на енергоблока за физически пуск – горещата обкатка на реакторната установка.
Енeргийният пуск на Четвърти енергоблок е планиран за края на 2018 година. С въвеждането му в експлоатация Китай ще получи АЕЦ с мощност повече от 4 300 MW.

Русия и Китай отделят внимание на реализирането на проекти за целия стадий на горивния цикъл. Така съвместно бе построен и завод за газови центрофуги за обогатяване на уран и експериментален реактор на бързи неутрони (CEFR), който бе въведен на 100% мощност на 22 декември 2014 г.

Още подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2429039.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари