ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повишено съдържание на радиоактивен цезий е открито в две префектури недалеч от Токио

04.10.2011

В почвите на двете японски префектури Тиба и Сайтама, граничещи със столичния регион е било открито повишено съдържание на радиоактивен цезий. За това съобщи преди дни министерството на просветата, науката и технологиите.

 

Измерванията в двете префектури, разположени на 200 километра от авариралата АЕЦ “Фукушима-1” са извършени от специалистите на министерството в средата на септември.

В отделни райони са регистрирани нива на замърсяването от 30 до 60 хиляди бекерела на  квадратен метър. За сравнение, след чернобилската авария през 1986 г., районите със замърсяване от 37 хиляди бекерела са се считали за радиоактивно замърсени. Принудителната евакуация на хората трябва да се извършва при нива от 550 хиляди бекерела на квадратен метър.

Също така специалистите са установили, че в някои райони на Тиба и Сайтами нивото на радиационния фон достига до 0,5 микросиверта на час, при норма 0,2.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари