ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Белене” променя графика на властта

06.06.2018

Традиционният международен ядрен форум „Булатом“, посветен на състоянието и перспективите на ядрената енергетика в България, започна своята работа във Варна на 6 юни 2018 година.

 

Настроението на участниците в форума е оптимистично. В парламента на България тези дни и дори часове се дискутира въпросът за възобновяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Повечето депутати вярват, че Белене се нуждае от нов шанс.
Но има както опозиция, така и процедурни въпроси.

Дискусиите в София промениха графика властта – така, заради тях в този форум не можа да дойде Теменужка Петкова – енергиен министър, въпреки че до последния момент тя все още се е надявала да посети форума ядрената индустрия.

Сред събралите се на „Булатом“ ядрени учени, длъжностни лица, посланици на редица държави – няма никакво несъгласие по основната тема – България се нуждае от АЕЦ „Белене“.
Страната се нуждае от екологически чиста базова генерация. Икономически, проектът има смисъл, тъй като отчисленията за емисиите на парникови газове от въглищните централи постоянно нарастват.

За да възобнови Белене, българската страна не може да мине без руснаците, смята заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Таско Ерменков.
Площадката разполага с оборудване, доставено в рамките на предишния опит за изграждане на централата, а това оборудване е произведено от Росатом.

Не можете да се мине и без стратегически инвеститор. Такъв – или един от тези – може да стане китайската корпорация CNNC.

И накрая, не можем да направим нищо без квалифициран персонал.
Валентин Николов от Енергийната комисия на парламента припомня, че са необходими не само оператори, но и заварчици, монтажници и строители. И се работи по въпроса за персонала трябва още от сега.

Източник: ATOMINFO.RU

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19