ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse и испанската Enusa подписаха споразумение за разработване на толерантно ядрено гориво

29.05.2018

Westinghouse сключи рамково споразумение за сътрудничество с испанската компания ENUSA Industrias Avanzadas за разработване на толерантното ядрено гориво EnCore Fuel.

 

Според документа страните смятат да реализират съвместни изследователски програми за създаване на модели за поведението на толерантното гориво, за разработване на програмното му осигуряване, за технология за производството на горивото и други.

Официално програмата за създаването на толерантното гориво EnCore Fuel бе обявена през юни 2017 година.
Първите опитни твелове трябва да бъдат изработени през тази година. На първия етап от програмата се анализират обвивки на твеловете от циркониеви сплави с хромово покритие. На втория етап се планира внедряването на обвивки от силициев карбид.

Освен това Westinghouse разглежда възможността да се откаже от урановия диоксид в полза на урановия силицид U3Si2, който е с по-голяма топлопроводимост в сравнение с диоксида.

Подробности на: http://www.enusa.es/en/enusa-y-westinghouse-firman-un-acuerdo-marco-de-cooperacion-para-el-desarrollo-de-combustible-tolerante-a-accidentes/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари