ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До края на юни България ще представи варианти за използване на руското оборудване на АЕЦ „Белене”

23.05.2018

Българското министерство на енергетиката трябва да предостави на руската страна различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“.

 

Това се посочва в документите за разговорите между руския президент Владимир Путин и българския президент Румен Радев.

„До края на юни 2018 г. българското министерство на енергетиката трябва да предостави варианти за използване на оборудването, произведено от руската страна, включително рестартирането на проекта“, се казва в материалите.

АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената атомна електроцентрала в България и основен производител на електроенергия в страната. През 2006 година България, като част от изпълнението на изискванията за присъединяване към Европейския съюз, беше принудена да затвори първите четири блока на тази централа, където действаха реакторите ВВЭР-440.
Сега пети и шести енергоблок с реактори ВВЭР-1000 са в експлоатация. Сроковете на валидност на издадените по-рано лицензи на енергоблоковете изтичат съответно през 2017 г. и 2019 година.

В материалите от срещата също се съобщава, че Росатом може да завърши преговорите по шести блок на АЕЦ «Козлодуй» до края на юли 2018 година.

АЕЦ «Белене»

Първоначално беше планирано изграждането на АЕЦ „Белене“ в България с участието на Русия.
Международният търг за изграждане на два ядрени енергоблока  спечели през 2006 година „Атомстройекспорт“ (част от Росатом) но проектът е бил спрян през 2009 г., а през март 2012 София се оттегли напълно от строителството на централата.
Правителството на България начело с настоящият премиер Бойко Борисов обяви прекратяването на проекта.
Настоящият премиер Бойко Борисов каза на 12 май 2018 година, че страната възнамерява да размрази проекта.

Президентът на България Румен Радев по време на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев заяви, че възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене“ предполага това да стане с участието и на Русия.

Българското правителство е инвестирало около 3 милиарда лева (около 1,5 милиарда евро) в проекта, а съоръженията за реакторните отделения на двата енергоблока са доставени на площадката на АЕЦ «Белене».

Държавната корпорация „Росатом“ е готова да помогне на България да реализира проекта, заяви първият заместник-ръководител на Росатом Кирил Комаров.
Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също потвърди инвестиционния си интерес към проекта.

Подробности на: http://tass.ru/ekonomika/5221215

Б.Р. Премиерът Бойко Борисов спешно заминава за Москва за среща по проектите за АЕЦ «Белене» и изграждането на нов директен газопровод през Черно море.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари