ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преоценка на активите и пасивите на АЕЦ „Белене”

22.05.2018

„Държавата ще преоцени активите и пасивите на проекта“ АЕЦ Белене „, след като получи мандат на кабинета да възобнови проекта“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на минния форум.

 

 

Оценката ще се проведе паралелно с конкурса за стратегически инвеститор. Оценката на материалните активи ще бъде важна по отношение на дела, с който държавата ще участва в изграждането на втората атомна електроцентрала.

„Това вероятно ще бъде конкурсна процедура за оценка, тъй като е минало дълго време. Последната оценка беше проведена през 2012 г. Няма съмнение, променили са се много параметри. Оценката трябва да се актуализира.
Българската академия на науките е поставила най-високата цена на проекта. Ако започне процедурата за избор на стратегически инвеститор, ще има преговори и разговори, целта ще бъде да се минимизират цените и разходите колкото е възможно повече „, подчерта Петкова.

Тя добави, че темата за АЕЦ „Белене“ не е била обсъдена на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани вчера.

„Ние ще започнем подготовка на процедура за избор на стратегически инвеститор, ако Парламентът ни даде мандат да го направим. Аз очаквам, че в българския парламент ще чуем всички мнения, отговорите на всички въпроси, ясна визия за това какво ще се случи, ако отидем в посока за  реализиране на проекта „, – обясни Теменужка Петкова.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/05/21/85960

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари