ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От Техеран заплашват да възобновят обогатяването на уран до ниво 20%

20.05.2018

Иранските власти могат да се върнат към обогатяването на уран до 20%, ако европейските посредници не могат да запазят Съвместния всеобхватен план за действие след като САЩ се оттеглят от споразумението, заяви в събота шефът на Иранската организация за атомна енергия Али Акар Салехи.

 

„Ако другата страна изпълнява задълженията си, ние също ще се ангажираме с тях.
“ Нашата политика е да изчакаме няколко седмици и да видим какво ще се случи след това (след като Вашингтон напусне споразумението) – има много възможности – можем да възобновим обогатяването на уран до 20%, „каза Салехи на съвместна пресконференция с европейския комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Техеран.

По-рано иранският външен министър Джавад Зариф каза, че Иран може да увеличи обогатяването на уран до 20% „с много бързи темпове“ – само за няколко дни.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от Съвместния всеобхватен план за действие за иранския атом, одобрен през 2015 година от шестте международни посредници (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) и Иран.

Понастоящем всички страни по споразумението, с изключение на Съединените щати, декларират своето намерение да го запазят.

Източник: http://www.interfax.ru/world/613405

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари