ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Агнета Ризинг: Ръстът на ядрената енергетика изгражда стабилен енергиен микс

17.05.2018

Увеличаването броя на атомните електроцентрали спомага за постигането на устойчив световен енергиен микс, за намаляване на вредните емисии и за посрещане на електроенергийните нужди, но трябва още, заяви Агнета Ризинг, Генерален директор на Световната ядрена асоциация по време на конференция в рамките на международното изложение „АТОМЕКСПО 2018“.

По думите на Ризинг, ядрената енергия има ключова роля в световния енергиен микс, като дава основата на устойчиво и нисковъглеродно производство на енергия, което спомага за развитието и на други чисти електропроизводства.

„В тези пет години от 2015 до 2019 г. ще има 55 нови реактора в 12 държави, като за две от тях това ще бъде първата атомна електроцентрала.

С обща инсталирана мощност от 55 GW, това ново ядрено производство ще спести над 400 милиона тона емисии на въглероден диоксид годишно“, сподели Ризинг. Изграждането на нова ядрена мощност „представлява инвестиция за цял живот за всяка общност, инвестиция в работни места, в инфраструктура, в местна икономика“, допълни тя.

Световната ядрена асоциация е формулирала целта „Хармония“, според която ядрената енергетика ще осигурява 25% от световното електроенергийно потребление към 2050 година.
Това предполага още 1000 GW нови ядрени мощности. „Трябва да работим заедно, защото всички се нуждаем от варианти на нисковъглеродно енергийно производство, за да гарантираме, че бъдещата енергийна система ще работи“, подчерта Ризинг.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NP-Rising-Nuclear-surge-builds-sustainable-energy-mix-1505177.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари