ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На „АТОМЕКСПО 2018“ бяха присъдени първите награди „ATOMEXPO AWARDS“

17.05.2018

На 14 май 2018 г., по време на юбилейното десето издание на международното изложение „АТОМЕКСПО 2018“, се състоя церемонията по награждаване на първите носители на „ATOMEXPO AWARDS“.

 

Това е международна професионална награда, която се връчва за заслуги на компаниите към световната индустрия, за принос в развитието на атомния отрасъл и използването на ядрената енергия в полза на човечеството.

За да се определят носителите на наградата „ATOMEXPO AWARDS“, беше проведен конкурс за проекти сред компаниите, които са участвали в „АТОМЕКСПО“ (от 2009 до 2019 г.) в пет категории:

„Най-добър старт“ – най-перспективни проекти при реализацията на ядрени програми;

„Ядрени технологии за подобряване качеството на живот“ (проекти в областта на неенергийното използване на ядрените технологии);

„Иновации за бъдещето“ (иновационни технологични проекти);

„Обществена приемливост“ (най-добрите комуникационни проекти);

„Развитие на човешкия капитал“ (проекти в сферата на управление на човешкия капитал).

Заявки за участие подадоха 51 компании от 22 държави (Австрия, Беларус, Белгия, Боливия, Бразилия, Великобритания, Унгария, Гана, Германия, Египет, Замбия, Индия, Иран, Испания, Кения, Монголия, Холандия, Русия, Турция, Финландия, Франция и ЮАР). Независимо международно жури, състоящо се от световни експерти от атомния отрасъл, оцениха всеки проект от професионална гледна точка и определиха по трима номинирани за всяка категория.

В категорията „Ядрени технологии за подобряване качеството на живот“ за най-добър проект бе обявен „Конверсия в производството на молибден-99“ на компанията „NTP Radioisotopes“ (ЮАР).
Победител в категория „Иновации за бъдещето“ стана Dassault Sytems с проекта за иновационна система за управление на информацията, базирана на платформата 3DEXPERIENCE.
Наградата за „Развитие на човешкия капитал“ получи проекта на компания „Tecnatom“ (Испания), наречен „Обучение със SOUL Tecnatom“, който представя нова концепция на образователния процес чрез използване на преимуществата на цифровата трансформация, експертните знания, социалното и колективното обучение.
В категория „най-добър старт“ за победител беше посочен проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ.
В категорията „Обществена приемливост“ победи проектът „Атом на колела в Индия“, реализиран от „Nuclear Power Corporation of India“.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/05/15/85773

Tags:

7 Responses to На „АТОМЕКСПО 2018“ бяха присъдени първите награди „ATOMEXPO AWARDS“

 1. Петър Пенчев on 17.05.2018 at 19:48

  Най-голямата моя победа като гражданин

  срещу ядреното лоби, богато с парите си, но самозванци….

  а ние- с грижа за здравето на поколенията!

  http://www.sac.government.bg/news/bg/2018517-1

 2. 123 on 21.05.2018 at 6:30

  Браво, поздравления! Винаги е хубаво когато се спира прогреса.
  Вие, Г-н Пенчев вкъши ползвате ли електрически ток, течаша вода, канализация, кабелна телевизия? Изгаряте ли дизел в стара немска кола с изтърбушен PDF?
  Какъв е Вашият въглероден отпечатък?

 3. 123 on 21.05.2018 at 6:31

  Пита, защото ми се струва, че самозванецът сте Вие!
  Кречетало срещу прогреса и технологиите!

 4. 123 on 21.05.2018 at 6:32

  И още един въпрос!
  Защо търсите гласност точно в този блок, в който често оставате фъшкиите си?

  • Красимир Христов on 21.05.2018 at 6:52

   Блогът е достъпен за коментари от всеки, който спазва добрия тон на поведение. Дали коментарите са за или против ядрената енергия е без значение, стига да дават информация или мнение. Важно е всички гледни точки да са представени равноправно.

 5. Петър Пенчев on 24.05.2018 at 20:27

  До 456:
  И това ли е „прогрес“, или просто … „фъшкии“ от Вашите приятели/работодатели – чете приложения файл, изцяло тяхно дело!!! :) . Бъдете здрав!

  http://www.eurochicago.com/2018/05/aetz/

 6. Петър Пенчев on 30.05.2018 at 13:01

  Още за четене от 456:

  Вижте на какви висши ръководители в “АЕЦ Козлодуй” се разчита да осигуряват радиационната безопасност в България, и не само –

  изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй-нови мощности”ЕАД Любен Маринов, не знае … за какво става на въпрос относно ОВОС за изграждането на Седми блок, давам извадка от Решението на Върховен административен съд от 17.05.2018 г., с което се отхвърлят като негодни:
  - Решението на МОСВ за одобряване на процедурата по ОВОС и
  - целият доклад, изготвен от “уж”-експерти.

  В проведеното на 19.01.2015 г. заседание на ВЕЕС(Висш експертен екологичен съвет при Министерството на околната среда и водите), е записано:

  “…На заседанието са направени множество предложения от Л.Маринов, представител на възложителя, с които се иска редактиране на мерки и условия, предложени от собствените му експерти, което според изказването на председателя на ВЕЕС Бойко Малинов е прецедент…”

  Това би било явна подигравка с личността, ако не беше ОПАСНА истина!

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание