ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NASA ще изпрати въртолет на Марс

13.05.2018

През 2020 година NASA ще изпрати малък хеликоптер на Марс, който ще бъде базиран на марсоход от следващо поколение.
Ако успее, това ще бъде първото използване на летателен апарат на друга планета, съобщи Гласът на Америка в събота, 12 май.

 

„Дистанционно управляваният хеликоптер Mars Helicopter, проектиран за полети в рядката атмосфера на Червената планета, тежи 1.8 кг и е с размер на малка топка.
Снабден е със слънчеви панели и отоплителна система“, се казва в доклада.

Двойният винт на Mars Helicopter може да се върти със скорост 10 пъти по-висока скоростта на въртене на хеликоптерите на Земята.
По време на тестовете той успешно се издигна на височина над 12 километра – което означава, че хеликоптерът на Марс може да лети на височина повече от 30 километра.

Хеликоптерът трябва да бъде използван за достигане до точки на повърхността на Марс, където марсоходът не може да достигне.

Предвижда се НАСА да изпрати поредната експедиция до Марс през юли 2020 година – корабът ще достигне „Червената планета“ през февруари 2021 година.
Целта на експедицията е да извърши геоложки проучвания и да оцени пригодността на Марс за живот.

Източник: http://versii.com/news/379485/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари