ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България възнамерява да размрази изграждането на АЕЦ „Белене“

13.05.2018

Според експерти от Българската академия на науките инвестициите в строителния проект не трябва да надвишават 10,5 милиарда евро.
България възнамерява да размрази проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

 

Това заяви премиерът на страната Бойко Борисов в събота на конференцията на управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“.

„Мораториумът върху забраната за строителството на атомната електроцентрала“ Белене „трябва да бъде премахнат, за да може Народното събрание (парламента), да даде мандат на правителството да води преговори с инвеститори,“ – каза Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството. Вероятно предложението на правителството за премахване на мораториума ще бъде представено на Парламента за разглеждане следващата седмица.

Преди това интересът към проекта бе показан от китайската Национална ядрена корпорация (CNNC). Нейните представители се срещнаха в четвъртък с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Българската страна подчерта, че ако бъде взето решение за изпълнението на проекта – стратегически инвеститор ще бъде избран чрез конкурс.
Държавата не възнамерява да предостави официални гаранции за проекта и да влиза в дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, произведена централата.

Представители на CNNC потвърдиха желанието си да участват в конкурсната процедура за избор на стратегически инвеститор, ако бъде обявен.

Експертно мнение

Експертите на Българската академия на науките (БАН) препоръчаха продължаването на строителството на АЕЦ „Белене“. Техният технически, икономически и правен анализ доказа, че строителния проект АЕЦ „Белене“ е жизнеспособен, а след 2030 година в страната ще се почувствате енергиен дефицит, което би могло да се компенсира с нова атомна електроцентрала.
Според учените АЕЦ ще бъде печеливша при определени финансови параметри: инвестициите в проекта не трябва да надвишават 10,5 милиарда евро, а лихвите по заемите не трябва да надвишават 4,5%.

Експертите на БАН също препоръчаха пряко участие на държавата в изграждането на централата като един от инвеститорите.
Към днешна дата, българското правителство е инвестирало в проекта около три милиарда лева (около 1,5 млрд €) и на площадата „Белене“ е доставено реакторното оборудване за двата енергоблока на централата, произведено от руските заводи.

Подробности на: http://tass.ru/ekonomika/5194897

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари