ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Игналинска АЕЦ – ускорено се извозва ОЯГ от спрените два енергоблока с РБМК-1500

07.05.2018

53 контейнера с отработено ядрено гориво от двата от най-мощни реактора от типа РБМК-1500 в света вече са на склад в междинното хранилище за ОЯГ (МХОЯГ).

През 2017 г. почти една трета от оборудването на Игналинската АЕЦ е демонтирано. Всички работи по извеждане от експлоатация са планирани да бъдат завършени преди края на 2038 г.

На 25 февруари 2018 г. последната горивна сборка е била разтоварена от реактора на второто енергоблок, в реактора няма останало ядрено гориво.
След окончателното спиране на
втори блок през 2009 г. само част от използваното гориво беше извадено в басейните за отлежаване на касетите (БОК), останалата част от горивото беше в реактора в очакване на пускането в експлоатация на ново междинно хранилище за отработено ядрено гориво (проект В1).

АЕЦ „Игналина“ възобнови изваждането на ядрено гориво от реактора на втори блок през юни 2017 г., когато дружеството получи лиценз за индустриална експлоатация на ново междинно хранилище за ОЯГ.

Понастоящем, когато няма отработено ядрено гориво в реакторите на двата блока на атомната електроцентрала Игналина, дейността на Игналинската АЕЦ е насочена към минимизиране на възможния риск за безопасността на съоръжението, ускоряване на изнасянето на отработеното ядрено гориво от блоковете и поставянето му за временно съхранение в новотоМХОЯГ.

Проектирането и изграждането на ново междинно хранилище за отработено ядрено гориво (Проект В1) бе осъществено с финансовата подкрепа на Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация (МФПИЕ) на АЕЦ „Игналина“, администриран от ЕБВР.
Европейският съюз
има най-голям принос за МФПИЕ в размер на 96%. Други донори са Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Швейцария.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-171625?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-+Лента+новостей%29

 

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари