ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – АЕЦ „Чернавода“ – през 2026 година спират първи блок за реновиране

07.05.2018

Първият блок на румънската атомна електроцентрала в Чернавода (окръг Констанца) ще бъде спрян през 2026 г. в продължение на две години, за да извърши капитален ремонт.

Това съобщи в събота Радио Румъния.

„По време на спирането първи блок, който днес се произвежда около 700 мегавата мощност, няма да работи“, – каза генералният директор на „Nuclearelectrica“ ​​Козмин Гиц.

„Тези данни бяха предадени на Министерството на енергетиката за подготовка на национална енергийна стратегия“.

„Очакваме окончателния документ, който ще изясни както последиците, така и мерките за компенсиране на този дефицит от 700 мегавата в рамките на две години“.

Проектът на единствената румънска атомна електроцентрала в Черна года беше пет блока. Понастоящем само първи и втори са функциониращи, а третият и четвъртият – съответно само на 15% и 14%, са консервирани от 1992 г. насам.

Двата енергоблока с инсталирана мощност от 700 MW осигуряват около 20% от румънската електроенергия.

Гиза заяви, че в момента Nuclearelectrica води преговори с китайски партньори за завършването на третия и четвъртия блок на атомната електроцентрала, които могат да влязат в експлоатация след 2030 година.

Източник: http://www.atominfo.ru/newss/z0262.htm

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари