ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – Подозират оператора на АЕЦ „Дул“ в скриване на информация за инцидент с изтичане на радиоактивна вода

05.05.2018

Депутати от белгийския парламент поискаха в четвъртък обяснения от правителството във връзка със спирането поради изтичане на радиоактивна вода от охладителната система на реактора в атомната електроцентрала Дул, подозирайки компанията-оператор в недостатъчна прозрачност във връзка с инцидента.

 

Непланирано спиране на реактора се случи на една от най-старите ядрени електроцентрали в Европа „Дул“ в белгийска Фландрия на 23 април.

Депутатът Питър Ванвеловен изрази в четвъртък загриженост не само за самото изтичане, но и за липсата на прозрачност от страна на компанията, съобщи пресслужбата на парламента.

По-конкретно, депутатът попита кабинета защо точната информация „се скриваше“ в продължение на няколко дни и кога всъщност министърът на вътрешните работи я еполучил.

Друг депутат Лейн Диерк отбеляза, че такова изтичане е станало за първи път в Белгия и поиска от министъра информация дали инцидентът е бил съобщен навреме на холандските власти.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи Ян Ямбон потвърди, че изтичането е открито на 23 април, като на който и да е етап от работата, свързана с инцидента, нито персоналът, нито населението са изложени на някакъв риск.

Той изрази съжаление, че точната информация бе обнародвана едва на 2 май. Според него Холандия е уведомена навреме – на 23 април.

Източник: https://ria.ru/world/20180503/1519853015.html

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари