ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Геолозите посочиха, че геотермална електроцентрала е причинила силното земетресение в Южна Корея през 2017 година

30.04.2018

Геолозите потвърдиха, че причината за силното земетресение в края на 2017 г. край южнокорейския град Пхоханг е инжектирането на вода в кладенеца на геотермалната електроцентрала, съобщава Science.

 

За да се установи този факт, бяха проведени две независими изследвания.
Техните резултати показват, че това е най-силното земетресение, причинено от експлоатацията на геотермални електроцентрали.

Фактите

Земетресението с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер край град Пхоханг, възникнало на 15 ноември 2017 година, е причинило най-големите икономически щети в историята на сеизмичните наблюдения в Корея (първият сеизмограф в страната се появи през 1905 г.).
То се превърна в едно от двете най-мощни земетресения от 1978 година насам, когато за мониторинг на сеизмичната активност започна да се използва система от датчици (второто е станало година по-рано в близост до съседния град Гьонгджу).
Икономическите щети, причинени от земетресението, се оценяват на 52 милиона долара, 82 души са пострадали, но никой не е загинал.

Тъй като Пхоханг се намира в сеизмично неактивна зона, най-вероятната причина за земетресението е експлоатацията на геотермална електроцентрала, която работи в тестов режим, и е изключена непосредствено след земетресението.
Независимо от това, предположението изисква допълнителна проверка – всички предишни известни земетресения, причинени от подобни причини, са много по-слаби, а най-мощните от тях са настъпили в Швейцария и техният магнитуд не е надвишавал 3,4.

Още много подробности на: http://science.sciencemag.org/content/early/2018/04/25/science.aat6081.full

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари