ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АО “ТВЭЛ” – АЕЦ “Бушер” в Иран преминава на ново ядрено гориво от 2020 година

28.04.2018

АО „ТВЕЛ“, Организацията по атомна енергия на Иран (AEOI) и Компанията по производство и развитие на атомната енергия на Иран (NPPD) сключиха допълнително споразумение към действащия търговски договор за осигуряване на гориво за АЕЦ „Бушер“.

 

Подписаният документ е насочен към реализиране на инженеринговия проект за замяна на модела на доставяното ядрено гориво. Вместо топлоотделящите сборки с конструкция УТВС за Първи енергоблок на централата с реактор ВВЕР-1000 ще се доставят горивни касети ТВС-2М.

В рамките на проекта руските специалисти ще изпълнят всички необходими изчисления и обосновки за лицензирането на новия модел ядрено гориво от компетентния ирански регулатор. Началото на доставките на новия модел топлоотделящи сборки е планирано за 2020 година.

В сравнение с горивото УТВС касетите от второ поколение ТВС-2М се отличават с по-голяма ураноемкост и дълбочина на изгарянето на урановите таблетки, както и с твърдостта на конструкцията на топлоотделящите сборки. Внедряването на нов модел ядрено гориво ще позволи да се оптимизират както техническите, така и икономическите параметри на експлоатация на енергоблока и да се намали количеството на образуваното отработено ядрено гориво.

„Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в тясно взаимодействие със своите възложители осъществява непрекъсната работа за внедряване на нови конструкции и модификации на ядрено гориво за повишаване на ефективността на енергоблоковете. За реакторите ВВЕР-1000, в които по-рано се използваше гориво УТВС, преходът към ТВС-2М е оптимален от гледна точка на техническата „приемственост“. Такава замяна е осъществена във всички референтни енергоблокове в Русия и ние ще продължим тази дейност заедно с нашите чуждестранни клиенти“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/toplivnaya-kompaniya-rosatoma-tvel-perevedet-aes-busher-iran-na-novoe-yadernoe-toplivo/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари