ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Макрон – Европа трябва да даде приоритет на намаляването на емисиите

30.04.2018

Намаляването на емисиите трябва да остане приоритет за Европа, но заместването на спрените АЕЦ с въглищни централи няма да отговори на тази цел.

 

Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Европейския парламент миналата седмица.

В уводното си обръщение на дебата за бъдещето на Европа, Макрон заяви, че Старият континент се различава от другите държави по „общата си ангажираност“ по въпросите, свързани с опазването на околната среда, климата и здравеопазването.

Макрон заяви, че климатичният и енергиен суверенитет е задължителен за ЕС и призова съюза да открие отново дебата за увеличаване на приноса на Европа според Парижкото споразумение за промяна на климата.

„Ядрената енергетика не отделя CO2“, призна френският президент. „Ако затварянето на АЕЦ води до повторното откриване на въглищни централи, какъвто за съжаление бе случаят в Германия, се нарушава баланса на CO2, което е точно противоположно на Парижкото споразумение и ако ускоряването на това темпо води до увеличаваща се зависимост от неевропейски държави, особено Русия, внасянето на енергия не е добро решение“, заяви той.

Франция в момента получава 75% от енергията си от АЕЦ, но през 2015 година френското правителство прие закон за енергиен преход, който цели намаляването на дела на ядрената енергия в енергийния микс до 50% през 2025 година.
По време на дебата Макрон каза, че намаляването на дела на ядрената енергетика във Франция трябва да бъде с темпо, което позволява на страната да запази енергийния си суверенитет.

Много подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/EE-Macron-Europe-must-prioritise-emission-reductions-2404187.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари