ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – възможна е преработката на РАО от Мексико

05.05.2012

Предприятие за преработване на отпадъци е направило предложение пред правителството на САЩ за внасяне на 500 тона радиоактивни отпадъци в страната от Мексико, съобщава изданието Universal.

Става въпрос за компанията Perma-Fix Ambiental Solutions Inc. със седалище в Атланта (щата Джорджия).

Съгласно предложението 500 тона боклук трябва да бъдат доставени в американския щат Вашингтон за последващо изгаряне. Пепелта от изгарянето ще бъде върната обратно в Мексико. 

Става въпрос за нискорадиоактивни отпадъци (по-точно защитно облекло и други от АЕЦ). Предварителното изгаряне на такива отпадъци многократно намалява обема им преди окончателното им погребване в съответното хранилище за РАО.

По-рано друга американска компания беше направила подобно предложение към властите. Тогава ставаше въпрос за радиоактивни отпадъци от Германия за същата преработка.

Единствената в Мексико атомна електроцентрала “Лагуна Верде” е разположена в източния щат Веракрус на брега на Мексиканския залив.

Тя работи с руско гориво. Предполага се, че до 2016 година централата ще работи с него, защото до тогава всички търгове са спечелени от предприятието на Росатом – „Техснабэкспорт“ съвместно с американската компания Nukem Inc.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари