ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи енергоблок на Колската АЕЦ се готви за ПСЕ с още 15 години

20.04.2018

На енергоблок №1 на Колската АЕЦ стартира най-мащабната ремонтна кампания.

 

На 17-ти април година блок №1 на Колската АЕЦ спря за ППР който ще продължи 195 дни. Това ще бъде най-дългата ремонтна кампания за атомната електроцентрала.
Това съобщи Росатом на 18 април 2018 година.

Според В. Омелчук директор на централата, всички планирани дейности са с цел подобряване на безопасността на Колската АЕЦ и удължаване срока на експлоатация на оборудването за допълнителен период.
Трябва да извършим много работа по модернизацията на съществуващите и въвеждане на нови системи и съоръжения, които да осигурят функционирането на енергийния блок за следващите 15 години.

Удължаване на срока за експлоатация на Колската АЕЦ ще позволи да се осъществяват стратегически проекти за развитие на Руската Арктика, за да се гарантира устойчивото развитие на индустрията и поддържане на инвестиционната привлекателност на региона.

Като част от бъдещата работа, ще бъдат въведени нови системи за аварийно охлаждане на зоната на реактора (пасивна и активна), което ще повиши нивото на безопасност на енергоблока, ще бъде извършена модернизация на управляващите системи за безопасност, радиационен мониторинг и системи за диагностика, както и голяма част от работата по подмяната на помпено оборудване, увеличаване на сеизмичната устойчивост на оборудване и тръбопроводи от 1-ви контур на реакторната установка.

Още много подробности на: https://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/3981724-na-energobloke-1-kolskoy-aes-startovala-samaya-masshtabnaya-remontnaya-kampaniya.html

Б.Р. Позволявам си да направя малък коментар, защото зад късата памет на по-старите поколения и неинформираността на младите не бива да се скрива голата истина. А тя е очевадна.

1. Нашите трети и четвърти енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” са от същия модел (VVER-440/V-230) както и първи и втори блок на Колската АЕЦ.
2. Трети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе въведен в промишлена експлоатация на 20 януари 1981 година, а първи блок на КолАЕЦ на 28 декември 1973 година.
3. Трети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе окончателно спрян на 31 декември 2006 година – само след почти 26 години експлоатация, въпреки че беше модернизиран до нивото на първи блок на КолАЕЦ, който продължава устойчиво да работи почти 45 години.
4. След започващата поредна модернизация на първи енергоблок на КолАЕЦ ресурсът му ще бъде удължен с още 15 години.

Практически се оказва, че набедените за опасни и негодни VVER-440/V-230 имат ресурс от 60 години –колкото и VVER-1000/V-320.
Изводите оставам на вас и на съвестта на политиците.

Tags: , ,

One Response to Първи енергоблок на Колската АЕЦ се готви за ПСЕ с още 15 години

  1. М.Янков on 22.04.2018 at 22:03

    Изводът е ясен. А съвестта на политиците, това е нещо което винаги им е липсвало. Но те вече едва ли се интересуват от тези факти.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари