ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ се разработва нова нормативна база за съхраняване на ОЯГ до 300 години

03.10.2011

Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ през 2012 г. може да започне процедура за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) на плана за съхраняване на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) за период от приблизително 300 години, което ще бъде предвидено в новите нормативни актове за обработка на ОЯГ, които NRC смята да приеме до 2019 г. По този начин комисията възнамерява да продължи срокът за съхраняване на ОЯГ от сегашните 120 години, предвидени в действащата нормативна база. Това са изводите от доклада, представен на комисията на 28 септември.

 

NRC разглежда удължаването на срока на съхранение на ОЯГ като принципно условие, обезпечаващо лицензирането на проектите за строителство и експлоатация на нови енергоблокове и удължаване срока на експлоатация на действащите АЕЦ.

 

Комисията засега не конкретизира място за дългосрочно съхраняване на ОЯГ, разглеждайки варианти на централизирано национално,  регионални или локални хранилища на територията на АЕЦ.

 

Действащите норми предвиждат съхраняване на ОЯГ през 60 годишния период на експлоатация на централите (40 години са предвидени в стандартния лиценз, които се дават при пускането на централата в експлоатация и допълнителни 20 години, с които е прието да се продължава лицензът), а също така и 60 години след предполагаемото затваряне на централата.

 

Основната част от ОЯГ в САЩ се съхранява на територията на АЕЦ в хранилища от мокър или сух тип.

 

Дългосрочното съхраняване се разглежда като междинен етап по пътя към геологичното погребване на ОЯГ, условията и локализацията на което все още не са определени.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари