ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украинците плащат най-малко за електроенергия от всички европейци

10.04.2018

 Украинците плащат около 3,5 пъти по-малко за електроенергия отколкото жителите на съседните страни от ЕС.

Тарифата за електроенергията за населението в Украйна е 1,28 UAH (гривни)/kWh. В същото време, според тримесечния доклад на Европейската комисия за европейските пазари на електроенергия за IV тримесечие на 2017 година, аналогична тарифа в Румъния по отношение на UAH е 4,39 UAH/kWh, в Полша – 4,63 UAH/kWh, в Словакия – 4,56 UAH/kWh, в Чешката република – 4,57 UAH/kWh, се съобщава на официалния сайт  на Националната комисия.

Данните на Европейската комисия ясно показват, че украинските тарифи, както и преди, са най-ниските в Европа.

Националната комисия изчисли, че нивото на потребление на електроенергия в Украйна от домакинствата е по-ниско от средното в страните от ЕС почти два пъти. Така – средната месечна консумация на електроенергия през 2017 г. от едно домакинство в Украйна е била 160 kWh, средно в страните от ЕС – 306 kWh.
Средният месечен показател за потреблението на електроенергия е 169 kWh, в Румъния – 135 kWh, в Унгария – 220 kWh, в Словакия – 230 kWh.

Производството на електроенергия в Украйна по видове генерации през 2017 г. има следната структура: НАЭК „Энергоатом“ – 56,6%, ТЕЦ – 28,5%, ВЕЦ – 6,9%, когенерации – 6,5%, „Зелена енергия“ 1,5%.

Източник: https://gazeta.ua/ru/articles/economics/_nkrep-ukraincy-menshe-vseh-v-evrope-platyat-za-elektroenergiyu/830798

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари