ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новак: “Росатом” вече е вложил 3 милиарда долара в АЕЦ “Аккую”

07.04.2018

“Росатом” вече е инвестирала 3 млрд. долара в изграждането на турската атомна електроцентрала „Аккую“, каза министърът на енергетиката Александър Новак.

 

 

“Росатом” търси партньор за този проект. Продължителното търсене на партньори за стартирането на АЕЦ „не се отразява на сроковете за пускането на централата, тъй като вече са инвестирани около 3 милиарда долара, тоест отделени са средства за изпълнението на този проект“. „Това е напълно достатъчно, за да продължи процесът, без да спира и строителството да върви“ – обясни Новак, съобщи “Интерфакс”.

„Няма никаква критична ситуация – има просто желание процесът или строителството да бъдат осъществени съвместно с турските партньори. Това увеличава интереса, включително този на турските колеги в изпълнението, така че този проект ще бъде изпълнен в съответните срокове. Ако не се намери партньор, централата ще бъде построена от „Акую нуклеар“ (структура на „Росатом“), каза Новак и подчерта, че проектът е печеливш и икономически изгоден.

„Сега става въпрос за привличане на инвеститор за миноритарния дял, оставяйки контролният пакет за Акую нуклеар“. Такава работа върви с различни турски компании. “ Безусловно предпочитанието е за турските компании, разбира се. И както поясни Росатом, това трябва бъде преди всичко държавна компания. Надяваме се, че взимайки предвид неотдавнашните преговори от преди два дена – срещите и продължаването на работата на “Росатом” с турските партньори, тези решения ще бъдат приети в близко бъдеще „, заключи министърът.

За справка

По време на посещението на президента Владимир Путин в Турция на 3-4 април, се състоя церемонията за изливане на първия бетон на площадката на атомната електроцентрала Аккую.
Преди това на 28 март проектната компания Akkuyu Nuklear получи статута на стратегически инвеститор.
Миналия декември “Росатом” започна изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“ под ограничен лиценз.

Стойността на изграждането на АЕЦ се оценява на 22 милиарда долара.
”Росатом” има правото да продаде до 49% на проекта на други инвеститори.

Подробности на: http://www.vestifinance.ru/articles/99979

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари