ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ ще разработи нова модификация ядрено гориво за финландската АЕЦ “Loviisa”

29.03.2018

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и финландската Fortum Power and Heat Oy сключиха допълнително споразумение към действащия горивен договор за внедряване на модернизирани горивни касети от второ поколение в реакторите ВВЕР-440 на двата действащи енергоблока на АЕЦ „Ловиса“.

 

Специалистите от ТВЕЛ разработват нова модификация на топлоотделящи сборки с увеличена ураноемкост и оптимизирано водно-ураново съотношение в сравнение с касетите, които се използват в реакторите на финландската централа в момента.

За АЕЦ „Ловиса“ се доставя съвременно уран-гадолиниево гориво от второ поколение, произведено от МСЗ (фабрикационно предприятие на горивната дъщерна фирма на Росатом – ТВЭЛ в град Электросталь, Московска област).

„В основата на новата модификация на ТВС от ново поколение за ВВЕР-440, предложени за АЕЦ „Ловиса“ и унгарската АЕЦ „Пакш“, стои едно и също техническо решение, но крайните произведени продукти и схеми на осигуряване с гориво на енергоблоковете ще се различават по редица параметри, като се изхожда от индивидуалните изисквания на нашите клиенти“, заяви вицепрезидентът по научно-техническа дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Подробности на: https://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/3917451-tvel-razrabotaet-novuyu-modifikaciyu-yadernogo-topliva-dlya-finskoy-aes-loviisa.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари