ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ядреното гориво трябва да се доставя от няколко производители – експертно мнение

29.03.2018

При доставките на ядрено гориво е необходим баланс.

 

Същността на процеса на диверсификация в ядрената индустрия не е да се премине от гориво от Руската федерация до пълно използване на горивото от Westinghouse или друг производител.
Важно е горивото да се доставя от няколко производителя.

Това заяви в интервю за ZN.UA, Игор Шевченко, директор на Държавния научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност (ГНТЦ ЯРБ). Наред с това, по негово мнение, украинският пазар едва ли може да бъде печеливш за четири-пет доставчици на ядрено гориво.

„Мисля, че трима доставчици ще бъдат най-доброто решение за Украйна“, казва директорът на ГНТЦ ЯРБ. „Сред потенциалните доставчици на ядрено гориво за Украйна е Китай“. Китай вече разполага с инсталация за производство на ядрено гориво за руските енергийни блокове.
Украйна трябва първо да завърши напълно процеса на лицензиране на американското гориво, от пилотно производство до търговска експлоатация, и едва след това е необходимо да се търси трети доставчик“.

Източник: https://zn.ua/ECONOMICS/yadernoe-toplivo-dolzhno-postavlyatsya-ot-neskolkih-proizvoditeley-ekspert-278371_.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари