ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Росатом създадоха нов свръхпроводящ композитен проводник

30.03.2018

Учените са патентовали метод за производство на свръхпроводящ композитен проводник на основата на магнезиев диборид (MgB2).
Той дава възможност да се получи продукт, разчетен за повишена критична плътност на тока, както и с по-малък брой несвръхпроводящи примеси.

 

Разработката е направена от персонала на Високотехнологичния научно-изследователски институт по неорганични материали, наречен на академик А. А. Бочвара (АО «ВНИИНМ, който е част от горивната компания на Росатом «ТВЭЛ».
За това се съобщава на сайта на държавната корпорация.

Свръхпроводникът, създаден от специалистите на «ВНИИНМ» АД, може да бъде използван както за създаване на свръхпроводящи силови електрически кабели, така и за свръхпроводящи генератори на вятърни електроцентрали. В сравнение с традиционните инсталации с подобена мощност те ще тежат два до три пъти по-малко, дори ако е необходима криогенна охладителна система. Това значително ще намали разходите за капитални вложения при инсталирането на такива устройства.

Свръхпроводници на базата на магнезиев диборид в света се произвеждат по два начина: „прах в тръбата“ и „вътрешна дифузия на магнезий“.
Същността на първия метод се състои в поставянето в метална обвивка на смес от магнезий и бор на прах или директно магнезиев диборид(MgB2) и след това деформиране на получената тръба.
Вторият метод включва поставянето в металната тръба на централен прът от магнезий, заобиколен от прах от бор, и осъществяване на процеса по същия начин като първия метод.

В своя патент ядрените специалисти предлагат комплексно решение за подбора на компонентите на прахообразната смес, за материала на конструкцията и метода за създаване на дифузионна бариера за производството на MgB2 свръхпроводници чрез метода „прах в тръбата“.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари