ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ – Първи официални реакции след синхронизирането на турбогенератора с мрежата

13.03.2018

Както своевременно ви съобщих (http://atominfo.bg/?p=63325 ):

На 9 март 2018 г. в иновационния Първи енергоблок от поколение „3 плюс“ с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ 2 бе извършена най-важната операция. Генераторът бе синхронизиран с мрежата и енергоблокът започна да дава първите си киловатчасове електроенергия в единната енергийна система на Русия.
Сега ви предлагам първите официални реакции.

Алексей Лихачов

„Днес се случи уникално събитие за Северозападния регион на Русия и за страната като цяло. Намираме се на етап на технологична революция в атомната енергетика – легендарните и супернадеждни реактори хилядници отиват в миналото.
Последният пуснахме през февруари в Ростовската АЕЦ. Настъпва ерата на суперсъвременните енергоблокове от поколение „3 плюс“. Това е вече втори реактор с мощност 1200 мегавата. И е сериозна планирана стъпка в посока замяна на цяло поколение ядрени генерации в Русия“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

„И, естествено, това е събитие от международен мащаб. Подобни енергоблокове няма никъде в света. А в Русия това е вторият от това поколение енергоблок след Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ. Задачата на „Росатом“ е да построи аналогични енергоблокове в АЕЦ във Финландия, Беларус, Унгария, Египет и в Тянванскакта АЕЦ в Китай“, добави Лихачов.

Владимир Перегуда – директор на ЛАЕЦ

„Това е пилотен проект, при който бе извършена автоматична синхронизация на турбогенератора с мрежата – това е за пръв път в историята“, подчерта директорът на централата Владимир Перегуда.

Подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/26441/

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари