ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Areva ще плати на Финландия 450 милиона евро компенсация за забавяне строителството на АЕЦ “Олкилуото-3”

13.03.2018

Френската Areva ще изплати на финландската компания Teollisuuden Voima (TVO) 450 милиона евро за десетгодишното забавяне на строителството на АЕЦ „Олкилуото“ 3 във Финландия, съобщи AFP.

 

Реактор EPR от трето поколение с вода под налягане бе разработен от Areva на основата на финландско-германска програма за научно-техническо сътрудничество.
Според договора, подписан във Финландия, строителството на АЕЦ „Олкилуото“ 3 с мощност 1600 МВт бе започнато от френско-германския строителен консорциум Areva/Siemens през 2005 година.

Планираше се енергоблокът на остров Олкилуото да бъде въведен в експлоатация през 2009 г., но в резултат на редица технически и финансови проблеми, предаването му бе отложено за май 2019 г.

В тази връзка Areva и TVO излязоха с взаимни обвинения и делото бе разгледано от Международната търговска палата в Париж. Френската страна искаше неустойки в размер на 3,4 милиарда евро, а финландската – 2,6 милиарда евро.

Сега, според официално съобщение, Areva и Siemens като участници в консорциума за строителството на АЕЦ „Олкилуото“ 3, са подписали с TVO договор за общите условия за регулиране на търговския спор.

По данни на AFP първоначалната стойност на централата от 3 милиарда евро е нараснала повече от три пъти, достигайки 10,5 милиарда евро.

Подробности на: http://www.atominfo.ru/newsr/x0847.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари