ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – Изпитания на турбогенератора за потвърждаване на проектните му характеристики

12.03.2018

В рамките на етапа на опитно-промишлената експлоатация на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ започнаха дейностите, потвърждаващи проектните характеристики на турбогенератора. Дейностите се провеждат при 50% усвояване на мощност на енергоблока.

 

„Провежданите изпитания с промяна на натоварването на турбогенератора са най-важната проверка на качеството на производството и монтажа на турбината и системите й за регулиране, тъй като в хода на експлоатация на енергоблока могат да възникнат ситуации с претоварване на електропровода, късо съединение, повреда на намотките на генератора или захранващия трансформатор“, подчерта заместник главния инженер по експлоатация на втория етап на Ростовската АЕЦ Святослав Чукавин.

Програмата на етап опитно-промишлена експлоатация предвижда постепенно повишаване на мощността на енергоблока до номинално ниво от 100% и завършване на комплекс от тестове на системите и енергоблока като цяло в стационарни и преходни режими.
Резултатите от проверките трябва да потвърдят проектните показатели за надеждност и безопасност.

В Ростовската АЕЦ работят реактори ВВЕР-1000. Първи енергоблок е въведен в експлоатация през 2001 г., Втори – през 2010 г., а Трети – през септември 2015 г. През февруари тази година бе енергийният пуск на Четвърти енергоблок.

Подробности на: https://www.seogan.ru/na-chetvertom-energobloke-rostovskoiy-aes-nachalis-raboti-podtverzhdayushie-proektnie-xarakteristiki-turbogeneratora.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари