ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През следващите 10 години делът на АЕЦ в енергийния баланс на Близкия Изток ще се увеличи 4 пъти

09.03.2018

Очаква се производствените мощности на ядрената енергетика в Близкия изток да се увеличат от 3,6 GW през 2018 година до 14,1 GW през 2028 година.

 

Това се дължи на започването на изграждане на нови ядрени мощности и споразуменията между страните от Близкия Изток и производителите на ядрени технологии.
Това съобщи в доклада си Американската администрация за енергийна информация (EIA).

В краткосрочен план Обединените арабски емирства ще поведат атомния растеж чрез инсталиране на 5,4 GW ядрени мощности до 2020 година.

Растежът на ядрените мощности в Близкия Изток е обусловен от това, че страните в региона търсят начини за осигуряване на енергийна безопасност като намалят зависимостта си от изкопаеми горива.
Сега те осигуряват 97% от производството на електроенергия в района.

Иран строи два енергоблока на АЕЦ „Бушер“ 2, която трябва да увеличи производството на електроенергия с 1800 мегавата до 2026 г. Първи енергоблок на АЕЦ „Бушер“ 1 започна експлоатация през 2011 г. и бе първата АЕЦ в Близкия Изток. Тя е с реактор ВВЕР-1000.

ОАЕ строят АЕЦ „Барака“ с четири енергоблока, като се планира изграждането й да приключи към края на 2020 г.

В края на 2017 г. Турция започна физическото строителство на АЕЦ „Аккую“ по руски дизайн. Тя ще бъде с четири енергоблока с обща мощност от 4800 мегавата. Енергийното стартиране на Първи енергоблок се очаква до 2025 г.

Саудитска Арабия планира да построи първата си АЕЦ и се очаква да обяви търг за изграждането на централа с мощност 2800 мегавата.

Йордания планира АЕЦ с два енергоблока с мощност 2000 мегавата по проект на „Росатом“. Очаква се строителството да започне през 2019 г. и да приключи през 2024 г.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NP-Middle-East-nuclear-power-to-quadruple-in-ten-years-06031801.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари