ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Holtec International ще построи на украинските АЕЦ малки модулни реактори (ММР)

06.03.2018

 НАЭК «Энергоатом» и Holtec International (САЩ) подписаха меморандум за взаимно разбиране за сътрудничество в използването на малки модулни реактори SMR-160 в Украйна.

Документът беше подписан в Камдън (САЩ) от президента на Энергоатом Юрий Недашковски и президентът и главен изпълнителен директор на Holtec International – д-р Крис Сингх.

В текста на меморандума се отбелязва, че той предвижда не само лицензиране на технологията SMR-160 в Украйна и по-нататъшното изграждане на тези реактори в украински АЕЦ, но и частичното локализиране на производството на оборудване за SMR-160 в украинските предприятия.
По този начин в документа се казва, че сътрудничеството между Energoatom и Holtec International трябва да допринесе за утвърждаването на Украйна като водещ световен износител на реакторни системи, структури и компоненти за малки модулни реактори.

Както се подчертава в меморандума, благодарение на използването на пасивни системи за безопасност, реакторите SMR-160 са в състояние да осигурят ново високо ниво на безопасност за експлоатацията на атомните електроцентрали.
За да се изпълни меморандума, се предвижда създаването на съвместен координационен комитет на Энергоатом и Holtec International. Приоритетна задача на комисията ще бъде организацията на работата по оценката на нормативната документация, използвана за разработване на проекта SMR-160 с цел внедряване на тази документация в Украйна.
Комитетът ще се фокусира върху цялостна оценка на проекта върху методологията на МААЕ INPRO и да се направи оценка на съответствието му с изискванията за EUR и WENRA като се вземат предвид резултатите от анализа на проекта, който вече е извършва от Комисията по ядрената безопасност на Канада(CNSC).
Следващата задача на комисията ще бъде да оцени инфраструктурата на ядрената индустрия в Украйна и да подготви съвместни предложения за локализиране на производството на оборудване за SMR-160 в Украйна.

По-рано, компанията Holtec International се обърна към висшето ръководство на Украйна като предложи да се създаде в Украйна център за разпространение в Европа, Азия и Африка на технологии за малки модулни реактори с локализацията на производството на оборудване за тях в украински предприятия.
Технологията на малките модулни реактори (ММР) е призната за една от най-обещаващите области в изграждането на атомни електроцентрали. ММР имат значително по-високо ниво на безопасност в сравнение с традиционните видове реактори поради липсата на оборудване в тях, което изисква външно захранване, както и чрез други системи за пасивна безопасност.

Реакторите на проекта SMR-160 имат възможност да работят в режим на маневриране на мощността, изграждат се на малки площадки и не изискват прекарване на мощни електропроводи.
Световният пазар на ММР след 2025 година се оценява на около трилион долара.

За справка

Holtec International е водещ световен разработчик на технологии и производител на оборудване за транспортиране и съхранение на отработено ядрено гориво.
Също така, Holtec International е един от световните лидери в разработването на малки модулни реактори.

През ноември 2017 година започна изграждането на централизирано хранилище за отработено ядрено гориво за украинските атомни електроцентрали (ЦХОЯГ) по технологията на Holtec International.

ЦХОЯГ ще спомогне да се подобри значително енергийната сигурност на Украйна и ще спести парите, изразходвани преди това за извозване на ОЯГ от украинските атомни електроцентрали в РФ.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/C-MOU-sees-Holtec-SMR-160-for-Ukraine-0203187.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари