ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Многоцелевият бърз изследователски реактор (МБИР) може да получи статут на меганаучен проект

28.02.2018

който се изгражда в Русия, трябва да бъде присъден статут на международен меганаучен проект.
Това ще позволи на страната да запази лидерството си на световния пазар за услуги по изпълнение на изследователски проекти, необходими за развитието на атомната енергетика, смята специалният представител на „Росатом“ по международни и научно-технически проекти Вячеслав Першуков.

 

Реактор МБИР с мощност от 150 мегавата се строи на базата на Научноизследователския институт за атомни реактори в Димитровград.
Уникалните технически характеристики на МБИР ще позволят решаването на широк спектър изследователски задачи за създаване на нови конкурентоспособни и безопасни ядрени енергийни установки, както и реактори на бързи неутрони за затваряне на ядрения горивен цикъл.

Смята се, че създаването на многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони ще осигури на ядрената индустрия съвременна и технологично усъвършенствана изследователска инфраструктура в близките 50 години.
Планира се експлоатацията на реактор МБИР да започне след 2020 година.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/02/26/83632

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари