ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО организира за десета година Празник на меда в Козлодуй

27.02.2018

Десетият Празник на меда – Козлодуй, привлече над 2000 посетители, които се срещнаха с производители на мед и автори на ръчно изработени изделия по време на тазгодишното юбилейно издание на събитието на 23 и 24 февруари.

 

Празникът се провежда без прекъсване от 2009 година и е съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и дружествата на пчеларите от региона на град Козлодуй.

Началото на събитието бе дадено с приветствените думи на изпълнителния директор на ДП РАО – Дилян Петров, който изказа признателност за труда и постоянството на всички производители и на почитателите на Празника, без чиито интерес и подкрепа, форумът нямаше да получи нарастващата си популярност.

 

Г-н Петров отличи с грамота за особен принос за създаването и развитието на събитието четиримата участници в него през всички години от съществуването му: пчеларите Цветан Йовов и Цветан Сандулов от град Козлодуй, Петя Иванова от село Остров и доайена на пчеларите от региона – 86-годишния Георги Осиковски от село Селановци.
„Вие изградихте нова традиция в нашия малък град. Вярваме, че Празникът на меда и занапред ще ни радва със своята колоритност и изобилие!”, каза от своя страна кметът на Козлодуй Маринела Николова по време на откриването.

В рамките на съпътстващата програма на Празника беше представена кулинарна изложба с медени сладкиши, дело на участнички в Културен клуб на пенсионера „Турлашка махала”. Техни избрани рецепти намериха място в специална малка книжка със заглавие „Бабините сладки – в моята тетрадка”.
В отделен модул от програмата ученици от Козлодуй се срещнаха с опитни пчелари в разговор на тема „Да бъдеш пчелар – радости и трудности”. По време на беседата бяха обявени резултатите от конкурс за кратка литературна форма с мотото „За пчелите и меда – в 21 думи”, в който се изявиха близо 30 участници.
Друг акцент на Празника стана среща на производителите на мед с експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които представиха актуални моменти в програмата за субсидиране на пчеларите през 2018 година.

Специален подарък за всички по повод годишнината станаха емоционално изпълнени стихчета от деца от НУ „Васил Левски” – гр. Козлодуй, и импровизирано ревю на облекла с етноелементи, подготвено от Сдружение за развитие на занаятите „Старата ракла” – с. Софрониево.
В ролята на манекени влязоха доброволците от театрална трупа „Три-четири”, които за поредна година активно се включиха в организацията при провеждането на Празника.
Принос в популяризацията му традиционно дадоха и членове на Сдружение „Жените в ядрената индустрия”.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари