ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейската комисия има около 500 въпроса към националния доклад за стрес тестовете на Беларуската АЕЦ, Минск подготвя отговорите

25.02.2018

Европейската комисия е подготвила около 500 въпроса за националния доклад на Беларус относно стрес тестовете, проведени в атомната електроцентрала, която се строи, заяви заместник-министърът на енергетиката Михаил Михадюук.

 

„Европейската комисия създаде група от специалисти от регулаторните органи на страните от Европейския съюз и понастоящем изучава доклада (Националния доклад на Беларус относно стрес тестовете, проведени в АЕЦ).
Според правилата на тази група, те формират около 500 въпроса – това е нормална практика, процедурата беше извършена и от други страни „, каза Михадюк пред репортери в сряда в Островец.

Според него през март републиката очаква пристигането на 22 представители на регулаторните органи в областта на ядрената енергия от 17 страни.
„Трябва да отговорим на повдигнатите въпроси, сега подготвяме отговорите. Въпросите засягат главно обясненията на някои части от националния доклад, които изясняват въпросите по отделни точки“, каза заместник-министърът.

Михадюк припомни, че Беларус е взела доброволно решение да проведе проверка на стрес-тестовете в Европейския съюз. „Ние извършихме оценка на нашата централа за стрес тестове, според програма, която беше съгласувана с Европейския съюз. В този обем ние направихме своята самооценка“, напомни той.

„След това националният регулаторен орган – Госатомнадзор – направи национален доклад, който беше изпратен до Европейската комисия. Европейската комисия създаде група от специалисти от регулаторните органи на страните от ЕС, която в момента проучва доклада“, добави заместник-министърът на енергетиката.

Както е известно, стрес тестовете в Белоруската АЕЦ са извършени през 2016 година. По време на стрес тестовете, устойчивостта на Беларуската АЕЦ беше оценена за екстремни природни явления.
Докладът за резултатите от стрес тестовете беше изпратен на Европейската комисия през есента на миналата година.

За справка

Беларуската атомна електроцентрала се изгражда в съответствие с руския проект „ ВВЭР -1200″. Тя ще се състои от два енергоблока с мощност по 1200 MW всеки. Пускането на първия блок е планирано за 2018 г., а второто – за 2020 г.

Подробности на: https://www.interfax.by/news/belarus/1238075

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари