ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2018 година “Росатом” продължава доставките на стабилни изотопи за най-големите научни проекти по света

23.02.2018

През 2018 г. предприятията на „Росатом“ ще продължат сътрудничеството в областта на доставката на изотопа германий-76 (Ge76) за експеримента GERDA (GERmanium Detector Array в Германия).

 

Също и на изотопа молибден-100 (Мо100) за южнокорейския AMoRE.
И двата изследователски проекта са насочени към изучаване на свойствата на неутриното.

В рамките на експортните си договори, официалният доставчик на изотопна продукция на „Росатом“ – АО „В/О Изотоп“- доставя широка гама от стабилни изотопи, произведени от „Електрохимически завод“, в това число и за най-големите международни научни проекти, които осъществяват фундаментални изследвания в областта на ядрената физика.

Изотопите с висока степен на обогатяване и химическа чистота се използват за култивиране на сцинтилационни кристали, необходими за изследователски дейности с високоточни детектори.

„През годините на участие в големи международни проекти предприятията на „Росатом“ изпълняват строго всички високи изисквания на чуждестранните клиенти на изотопна продукция, които се предявяват както към качеството й, така и към нивото на организация на доставката й“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. „Електрохимически завод“ произвежда 106 изотопа на 20 химически елементи, а изотопната му продукция се търси в 26 държави.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/rosatom-v-2018-godu-prodolzhit-postavku-izotopov-dlya-krupneyshikh-mezhdunarodnykh-nauchnykh-proekto/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари