ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Южно-Украинската АЕЦ ще бъде създаден комплекс за преработка на радиоактивни отпадъци

28.02.2018

 В ЮУАЕЦ се проведе среща за начало на доставката на установка за измерване на активността (паспортизация) на опаковките на радиоактивни отпадъци за комплекса за преработка на РАО.

По време на срещата специалистите от ЮУАЕЦ и представители на чешката компания NUVIA a.s. и американската Canberra Industries обсъдиха техническите аспекти на по-нататъшното сътрудничество. По-специално става въпрос за взаимодействието на страните в рамките на подписания договор и графика за изпълнение на неговите условия.

„Изпълнението на договора е един от елементите на прилагането на политиката на управление на радиоактивните отпадъци, която регламентира интегрираната програма за управление на радиоактивните отпадъци в компанията – поясни началникът на цеха за преработка на РАО в ЮУАЕЦ Андрей Красников

По-специално, тя предвижда създаването на южно-украинската площадка комплекс за преработка на твърди радиоактивни отпадъци, където в бъдеще ще се намира съоръжението за паспортизация на РАО.
Съгласно одобреното техрешение до изграждането на комплекса съоръжението ще бъде разположено в помещенията на хранилището за твърди радиоактивни отпадъци № 3 „.

Според А. Красников същността на паспортизацията е да се определят радиационните характеристики на ниско- и средноактивните радиоактивни отпадъци.
След оформянето на паспортите отпадъците ще бъдат прехвърлени на специализирани предприятия за дългосрочно съхранение или окончателно погребване.

Определен е и срокът за доставка на установката на площадката на ЮУАЕЦ – края на 2018 година.

Ръководителят на проекта Юрий Боришкевич отбеляза, че компанията «NUVIA a.s.» има богат опит в доставката на системи за измерване на РАО.
По-специално, през 2012 г. на Ровненската АЕЦ е доставена подобна установка за измерване на активността на радиоактивните отпадъци. Чакат своя ред, Запорожската и ЮУАЕЦ.

Същите паспортизатори са инсталирани в унгарските и чешките атомни електроцентрали.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-168504?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари