ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – На АЕЦ “Фукушима-1” е построено хранилище за радиоактивни строителни отпадъци

14.02.2018

 Операторът на атомната електроцентрала Фукушима-1 завърши изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци и отломки на територията на атомната електроцентрала.
Както е известно, след цунамито, причинено от земетресението на 11 март 2011 г., в 1-ви, 2-ри и 3-ти блокове се стигна до взривове на водород, които сериозно разрушиха сградите. Преди да бъде извадено  ядреното гориво от басейните за отлежаване на касетите, отломките трябва да бъдат премахнати.

През януари започна разчистването на купчините в 1-ви блок, откъдето е необходимо да се извадят повече от 1500 тона строителни отпадъци.
След това работниците ще могат да извлекат всичките 392 горивни касети от басейна за отлежаване.

Изграденото хранилище с капацитет от 60 000 тона има два подземни и два надземни етажа; колкото по-високо е радиоактивното замърсяване на фрагментите, толкова по-дълбоко те ще бъдат съхранени. От сградата на първия реактор отпадъците ще транспортират в специален транспорт, оборудван с анти-радиационна защита, а дистанционно управляван мотокар с вилично захващане ще транспортира боклука вътре в хранилището.

Според представителя на компанията ТЕРСО бетонната структура на новото хранилище има дебелина до 65 см и е в състояние да блокира йонизиращи лъчения до 10 Sv/h.
TERSO също съобщи, че с цел да се сведе до минимум облъчването на персонала, манипулациите в хранилището ще се управляват дистанционно.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/02/12/83232

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари