ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Делегация на Росатом обсъди в Иран въпросите за преконфигуриране на ядрения обект във Фордо

13.02.2018

Делегацията на държавната корпорация „Росатом“ обсъди в Иран въпроси, свързани с проекта за преконфигуриране на обекта във Фордо. Това заяви в интервю за ТАСС руският посланик в Техеран Леван Джагарян.

 

 

 

Дипломатът отбеляза, че Москва е доволна от нивото на руско-иранско сътрудничество в рамките на изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма на Техеран.

Според него тези дни в Иран се намира делегация на Росатом, която обсъжда с иранските партньори „някои практически аспекти на проекта за препрофилиране на реактора във Fordo“. „Надяваме се скоро да видим резултатите от тези консултации“, заяви Джагарян.

Споразумението

През юли 2015 г., Техеран, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за разрешаване на ядрения проблем на Ислямската република. Разработеният от тях СВПД предвижда премахването на санкциите на ООН и ЕС, наложени на Иран заради ядрената му програма, в замяна на ангажимент на Техеран да ограничи ядрените си дейности и те да бъдат поставени под международен контрол. Виенският план предвижда активното участие на Русия в неговото прилагане. По-специално, то се отнася до износа от Иран на нискообогатен уран в замяна на природен, организиране съвместно с иранската страна производството на устойчиви изотопи в ядрения обект във Фордо.

Сделката трябва да не бъде променяна

Според Джагарян, в Техеран и в Москва са загрижени за ситуацията около СВПД поради намерението на Вашингтон да се оттегли от споразумението, освен ако то не бъде изменено. „Има основания да се смята, че нашите европейски партньори също са разтревожени и те също положиха много усилия за постигането на тази сделка“, добави посланикът.

„Бих искал още веднъж да подчертая, че Иран изпълнява напълно своите задължения по СВПД, което е резултат от дълги и сложни многостранни преговори и трябва да остане така, както беше фиксирано през лятото на 2015 година. Не може да става и дума за някакви промени“, – каза ръководителят на руската дипломатическа мисия.

Източник: http://tass.ru/politika/4947975

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари